2008. augusztus 11., hétfő

Hogyan NE fotózzunk ingatlant! - A valaha látott legrosszabb ingatlanfotók

Tömegpiaci túlkínálattal állunk szembe, egyre több az eladó ingatlan, melyek értékesítése még a legnagyobb ingatlanirodáknak is sokszor problémát okoz. A legtöbb esetben – ha nem mindben – nem az irodákat okolhatjuk az elhúzódó eladási idő miatt, hanem saját magunkat.



Kritikán aluli fotók, és értelmezhetetlen, helyesírási hibáktól hemzsegő hirdetések lepik el az internetes portálokat, valamint a hirdetési magazinok hasábjait.

Kevesen tudják és figyelnek rá, hogy lakáseladásnál kiemelt figyelmet kell szentelni a külsőnek, annak, ami első pillantásra befogható rajta. Az első benyomást a hirdetésnél kapja a vevő, és ha ez negatív, akkor a legjobb ingatlanügynök sem veszi rá, hogy nézze meg a lakást.

Az érdeklődők elvárják a fotót, illusztrációt az ingatlan mellé. Eladóként pedig nekünk sem érdemes csökkenteni az esélyeinket, így érdemes jó fotót, illusztrációt mellékelni a hirdetési szöveghez. Az autótulajdonosok tudják, hogy egy autót mocskosan, teleszórva mindenféle aprósággal és szeméttel nem lehet eladni, vagy csak nagyon nehezen. Így van ez az ingatlanokkal is.Az interneten hihetetlen rossz minőségű képeket találunk, hol a fényerővel, sokszor az élesítéssel, de legtöbbször a lakás küllemével van probléma.

Nem volt szíve felébreszteni?

Íme az új cipőm!

Látszik az is, aminek nem kellene
A mai kamerák nagy látószögben képesek felvételeket készíteni, éppen ezért a legtöbbször a fényképre kerülnek a felesleges, zavaró részletek is. Az is meglepő, hogyan képesek emberek ilyen hatalmas kuplerájban élni, de az, hogy ezt még dokumentálják is, és közszemlére is teszik, egyenesen felháborító. A fotózás tehát mindenképpen rendrakással és takarítással kezdődjék, mert a kosz és rendetlenség az „olcsóság” negatív érzetét kelti.

Megpróbáltam telerakni mindenféle kacattal, de látod, van hely itt bőven!

Elcsalja a figyelmet az igazi értékekről
Ha a kép előterében mosatlan tányérok hevernek, a figyelmet nem ragadják meg az egyébként fontos tényezők, mint a nagy, sok fényt beengedő nyílászárók. Nézzünk körbe a lakásban, keressük meg a helyiségek erős pontjait, azokat a tereket, tárgyakat, amelyekre fel szeretnénk hívni a figyelmet, amiért esetlegesen leteszik a voksukat a vevők az ingatlanunk mellett. Persze ez nem azt jelenti, hogy a kép többi része elhanyagolható, azok adják a környezetet.

Biztosan szép a szoba, kár, hogy nem mutatod meg!

Ha valami más fontos is benne van a képben, akkor ne negyedeljük és harmadoljuk azokat a részleteket, csak azért, hogy egy képpel megoldjuk az egyébként megoldhatatlant, hanem inkább készítsünk egy másik képet.

Ha csak egy képet közölhetünk (nyomtatott ingatlan magazinokban), akkor válasszuk azt, amely a lakás legmegkapóbb részét mutatja tág környezetben, de ez a rész olyan legyen, amely az új lakó beköltözése után is ott marad.

Most lenyűgöztél! Tetszik. Megveszem.

Öt perc fényképészeti ismeretek
Fotózás előtt nem árt megkérdezni egy-egy szakértőt, vagy néhány könyvet elolvasni a fotózás alapvető szabályairól. Egy emberöltő alatt nem sokszor kerül sor ingatlan eladásra, ezért érdemes egyből megfizetni azt a szakértőt, aki profi képeket készít számunkra. Hidd el, az a pár ezer forint hamar megtérül! De ha magunk szeretnénk elkészíteni a képeket, akkor néhány fontos tudnivaló:

A szomszédban lakó ufó épp most ért haza

Ha este jön az elhatározás, hogy eladnád lakásodat, akkor se ragadj egyből fényképezőt. Várj reggelig, amikor megfelelőek lesznek a fényviszonyok. Sötétben ugyanis rosszul kivehetők lesznek a részletek, minden egyhangú és egytónusú lesz, vagyis nem leszünk képesek világosan megmutatni ingatlanunk legértékesebb tulajdonságait.

Kicsit siettem, nem volt időm megállni

Fotózáskor minden lámpát kapcsoljunk fel. Még akkor is, ha a déli órákban, a legnagyobb napsütésben készítjük a képeket. A lámpák extra fénnyel világítják meg a lakást, amitől ragyogóbbnak tűnik, mint valójában, és olyan részletek is láthatóvá válnak, amelyek a természetes napfény sötétben hagy.

A szomszédnak azt hiszem van egy digitális kamerája. Biztosan kölcsönadná.

A vaku használata is garancia a jobb képre. A villanófény a sötét zugokat is megvilágítja, ettől pedig tágasabbnak tűnik a lakás. Telefont telefonálásra, fényképezőt fotózásra!

A technológia hihetetlen fejlődése során lassan már a mosogatógéppel is fotózni lehet, de inkább maradjunk a régi idők technikájánál: fotót ne mobilunkkal készítsünk, hanem fényképezőgéppel.

Íme a negyed mosdó, a fél WC és a háromnegyed zuhanyzó

Milliós tranzakcióról van szó, ezért érdemes jó minőségű, sokatmondó fényképet készíteni az eladáshoz.

Így látja Blöki a lakást

Sajnos sok esetben teljesen mindegy, hogy mobillal, vagy kamerával készítesz fotót, mert ugyanolyan rossz, gyenge felbontású, szemcsés képet produkálnak, amely eladó otthonunkat akaratlanul is olcsónak, rossz minőségűnek tünteti fel, és nem ragadja meg az igényesebb vásárlójelöltek figyelmét.

Olvassd el ezt is: 10 tipp: Hogyan fotózz eladásra szánt ingatlant

forrás: ingatlan.net

3 megjegyzés:

http://foto.lapunk.hu/ írta...

Üdvözlök Mindenkit és természetesen a blog-cikk szerzőjét.
Magam sem fogalmazhattam volna meg jobban szóban és képekben egyaránt az egész észrevételt. Nekem is ez a véleményem, ezért fotós lévén valamint több lakáscsere utáni tapasztalattal a birtokomban, elkezdtem ingatlanok fotózására áttérni.
Az alábbi weblapon található néhány szerencsésen megvalósított lakás-fényképezés fotója, melyeknél nem sajnálták azt a tényleg néhány-ezer forintos költséget az ingatlanok bemutatására.
Http://foto.lapunk.hu/

bpelhos írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
bpelhos írta...

És ezek a fotók-rajzok-videók-térképek így rendben vannak? Vagy ez már sok...
eladó a saját lakás