2008. július 17., csütörtök

Erős forint: vajon most kell lakáshitelt felvenni?

A kamat alapján kell dönteni, különben eladósodhatunk

Az erős forintnak köszönhetően akár több ezer forinttal is csökkennek egyes devizaalapú hitelek törlesztőrészletei. Ha azonban ilyen vagy még gyorsabb ütemben vesszük fel a devizaalapú lakáshiteleket, néhány év múlva komoly problémákkal szembesülhetünk.

Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

A forint erősödése a nagy arányú devizahitel-felvételeknek is köszönhető. Az erős forint hatására azonban egyre többen vesznek devizahitelt. Ezen vice versa folyamatok fontossági sorrendjét csak akkor lehetne megállapítani, ha kiszámíthatóbb lenne a fogyasztók viselkedése. Előfordulhatnak ugyanis olyan hitelfelvételek is, melyeket nem az erős forint hatására lecsökkent törlesztőrészletek, hanem a devizahitelek alacsony THM-je motivál. A hitelfelvevők többsége ráadásul nem az árfolyam-, hanem a kamatelőnyre koncentrál.

Ezresekkel csökkentek a lakáshitelek törlesztőrészletei

Az erős forint hatására már ezer forintokban mérhető a lakáshitelek törlesztőrészletének csökkenése. A svájcifrank-alapú hitelek esetén minden 10.000 forint törlesztőrészlet után akár 1.400 forinttal is csökkenhetett a forintban kifejezett törlesztőrészlet február és július között.

Forintban kellene fixálni a törlesztéseket

A forint erősödése miatt a meglévő devizahiteleknek devizanemtől függetlenül alacsonyabb lett a törlesztőrészlete, a devizaalapú hitellel rendelkező ügyfelek körében általában javult a devizahitelek megítélése, népszerűsége. Ugyanakkor, akik most terveznek devizahitelt felvenni, javasolt figyelembe venniük, hogy egy későbbi forintgyengülés a forintban fizetendő törlesztőrészletek emelkedését okozhatja, szintén devizanemtől függetlenül.

Nem érdemes az árfolyam alapján lakáshitelt felvenni

A lakáshitel-felvevők inkább a kamat és nem az árfolyam alapján hozzák meg döntésüket. Az ügyfelek döntő többségénél a kamatnak van csak egyértelmű, kézzelfogható jelentése. Ezzel szemben az árfolyam nagysága és annak a hitelre, illetve az ügyfélre gyakorolt hatása nehezebben számszerűsíthető. Tekintettel arra, hogy a hitelkérelem befogadásának időpontja eltér a folyósítás időpontjától, az ügyfél nem is igazán tud előre kalkulálni a devizaárfolyammal. A végleges devizaárfolyam ugyanis csak a folyósítás napján derül ki.

forrás: http://www.ingatlanmagazin.com/4788/Eros_forint_vajon_most_kell_lakashitelt_felvenni

Nincsenek megjegyzések: